Romantična i zrela ljubav

Ljubav1

Ljubav! Ne postoji osećanje o kome je više napisano, rečeno, otpevano, a opet ona je najveća tajna, neuhvatljiva a uvek drugačija. Činjenica je da postoji više vrsta ljubavi i da je ljubav prilično različita u različitim tipovima veza. U ovom tekstu se bavim odnosom između  romantične i zrele ljubavi.

Ne može da se postavi oštra granica između romantične i zrele ljubavi. Jedna ne isključuje drugu. Naprotiv, tek uravnotežena kombinacija čini ljubav lepom, nadahnjujućom, ali i trajnom i dubokom. Zrela ljubav je romantična ali je romantična ljubav retko zrela.

Razlikovanje zrele i romantične ljubavi ima smisla samo ako govorimo o nijansama. U zreloj ljubavi romansa je poželjna, ali ne preovlađuje. U romantičnoj ljubavi romansa je suštinski sastojak koji ostavlja malo mesta za vrline zrele ljubavi.

Međutim, romansa je nužna da bi ljubav opstala, a svi saveti stručnjaka osobama koji žele da sačuvaju ljubav u vezi mogli bi da se sažmu u jednu poruku: sačuvaćete vezu ako se uvek iznova zaljubljujete u svog partnera i ako se trudite da se ta osoba uvek iznova zaljubljuje u vas.

Romantična ljubav je ideal ljubavi u pubertetu, ali traje do kraja života, možda ne kao ideal, ali sigurno kao poželjan elemenat svakog ljubavnog odnosa. Strast i romantika u zreloj ljubavi sigurno proističu i iz nekih davnih, reklo bi se, detinjastih potreba i želja, koje su „srećom preživele“: očarati ljubavnog partnera, zavesti ga, raznežiti, biti maštovit… sve su to celoživotne potrebe.

U zreloj ljubavi ima mnogo više razumnog – to su, pre svega: prepoznavanje i priznavanje druge osobe kao različite, posebne, samostalne i nezavisne; prepoznavanje potreba, želja, stavova, mišljenja i htenja druge osobe.

Ljubav3

Romantičnost nije isključena u zreloj ljubavi, naprotiv, ona je njen obogaćujući elemenat, ali najčešće ne dominira u svakom trenutku. Partner se prepoznaje kao zasebno biće sa specifičnim željama, ponašanjem, potrebama i razmišljanjima. U partneru se uživa, ali ne zato što je partner projekcija sopstvenih ideala, već zato što je to biće kome se radujemo, s kojim delimo, kome se dajemo, i od koga uzimamo. Zrela ljubav uključuje odanost, privrženost i saosećanje, ali dva odvojena i različita bića. Zreo  ljubavni odnos ne čine samo osećanja, već i tolerancija, podrška i različitost.

Bilo bi pogrešno tvrditi da zrela ljubav isključuje romansu i idealizaciju partnera. Naprotiv, to su njeni sastavni i lepi delovi, ali se zrela ljubav ne sastoji samo od toga. Romantična ljubav jeste možda uzbudljivija, ali je krhkija i ranjivija za razliku od zrele, koja je možda manje uzbudljiva, ali je stabilnija, dublja i ispunjavajuća na drugačiji i sveobuhvatniji način. Romansa obezbeđuje čaroliju i srećne trenutke, ali zrela ljubav obezbeđuje sveprožimajuće osećanje zadovoljstva i trajne sreće.

 

Jasenka Jugović
bračni i porodični terapeut

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s