Snežana i sedam patuljaka – M.T.

Nekada davno u jednom dvorcu živela je Snežana. Ona je živela sa svojim ocem i njenom majkom. Posle smrti njene majke, njen otac je upoznao drugu ženu, koju je prvo upoznavao sa Snežanom, sve dok i Maćeha i Snežana nisu shvatile da nisu jedna drugoj pretnja. Maćeha je razumela da ona nikada neće biti njena majka, ali želela je da brine o Snežani, kao o detetu njenog muža. Posle smrti oca-kralja, Maćeha Snežanu nije videla kao pretnju, želela je da odluke o kraljevstvu zajedno donose, ali joj je ukazala i dala podršku da izađe izvan granica dvorca i upozna svet, kakav zaista jeste, sa rečima da ona uvek može da se vrati u svoj dom, ali će je isto tako podržati i ako bude želela da živi dalje od nje.

Kada je izašla iz dvorca, Snežana je shvatila da svet nije toliko strašan. Krenula je da upoznaje svet izvan dvorca. Dok je šetala šumom, naišao je Lovac koji joj je rekao da ga je Maćeha poslala da pronađe Snežanu, da vidi kako je i da joj ako je gladna ulovi divljač da jede. Rekao je da uvek može da mu se obrati za pomoć. Seli su i pojeli ulovljenu divljač. Nakon toga Snežana je nastavila svoj put, a Lovac se vratio u dvorac. Preneo je Maćehi da je Snežana dobro i da polako i hrabro korača kroz šumu.

Upoznajući svet izvan dvorca, pronašla je malu kućicu, u kojoj su živeli Patuljci. Pošto nije imala trenutno mesto za spavanje, pitala je da je prime, a zauzvrat ona će čistiti i spremati ručak. Svaki od Patuljaka poštovao je to što Snežana radi. I ona je bila srećna, znala je da je tu trenutno dok ne pronađe mesto na kome će zauvek živeti. Patuljci su takođe bili vredni. Radili su u rudniku, a posle posla bi pomagali Snežani oko kuće. Jednoga dana, Maćeha je odlučila da poseti Snežanu. Želela je da proveri kako se snalazi u novoj sredini. Tako je Maćeha odlučila da se pretvori u staricu kako je ona ne bi prepoznala.

Maćeha se pojavila ispred kuće patuljaka, koji nisu bili tu. Snežana je pravila pitu, kada joj je neko pokucao na vrata. Beše to starica koja je rekla da prodaje jabuke i da je Snežana toliko lepa da želi da joj jednu jabuku pokloni. Međutim, pošto Snežana nije poznavala staricu, nije uzela jabuku, već je starici dala parče pite. Kako su pričale dok su jele pitu, Snežana je rekla da je svet izvan dvorca divan, da je teško jer mora da radi, ali da je njeni drugari patuljci uče raznim novim stvarima. Takođe joj je rekla da je život u dvorcu bio lep, ali da joj je sada mnogo bolje jer može da upoznaje nove ljude i da želi da pronađe svoju ljubav. Takođe je rekla da se neće vraćati u dvorac, jer ona želi svoj dvorac u kome će živeti sa svojim princem. Kada je pojela pitu, prerušena Maćeha vratila se u dvorac srećna, jer je uvidela da je Snežana dobro i da se dobro snalazi. Sada je znala da je donela dobru odluku kada je Snežani dala podršku da upoznaje svet i pronađe svoju sreću.

Dok je jednoga dana radila po šumi i organizovala posao patuljcima (jer trebala je da organizuje da to što patuljci iskopaju u rudniku, prodaju na pijaci), upoznala je jednog mladića koji je tražio rudnik jer je želeo da sklopi posao sa patuljcima i prodaje njihovo drago kamenje u svom kraju.

Nakon upoznavanja, Snežani se dopao Mladić koga je upoznala, počeli su zajedno da rade. Ona je bila menadžer rudnika u kome su patuljci radili. Njih dvoje su se zavoleli vremenom. Tek tada je ona shvatila, da je on princ čitavog jednog kraljevstva. Znala je da je pronašla princa koji ima ista interesovanja kao i ona, da voli i ceni i poštuje stvari koje i ona sama smatra važnim. Patuljci su bili srećni jer su znali da će Snežanu viđati i da će ona i dalje raditi sa njima i pomagati im oko poslova u kući.

Jednog dana, Princ i Snežana su zajedno sa patuljcima odlučili da posete Maćehu. Ona je bila dobro. Vladala je kraljevstvom, a čovek koji joj je pomagao, bio je upravo lovac.

Zatim su Princ i Snežana saopštili da žele da se venčaju . . .

Živeli su do kraja života negujući svoju ljubav. Ona je radila sa patuljcima i organizovala prodaju dragog kamenja, a on je trgovao dragim kamenjem. Zajedno su se brinuli o njihovom dvorcu, kao i o patuljcima i celom kraljevstvu.

M.T.